Grooming / Kozmetika

A Sheltie szőre

A kölyök sheltie szőre, puha gyapjas formátumú, de nem filcesedő szőrből áll, amit kb. 3 hónapos korban elkezd lecserélni a felnőtt szőrére. A felnőtt sheltienek 2 rétegű szőre van, van a kemény hosszúszálú fedőszőrzet, és a puha gyapjas aljszőrzet. Vedlés idején a fedőszőreit megtartva az aljszőrzetet hullajtja el, ami pamacsok formájában távozik, vagy magától, vagy fésű segítségével. Néha a fedő szőreit is lecseréli, de ezt a gazdi nem fogja észrevenni, mert ez nem egyszerre történik, illetve az általános vedlés időszakában intézi.
Az első igazi felnőtt szőrt egy-másfél éves korban cserélik le. Ez a vedlésük nagyon kemény, ez egy generál vedlés, ami nemtől függetlenül egyaránt érint minden kutyát. Később már csak szukáknál fordul elő, fialás után. Érdemes megjegyezni hogy mikor vedlett először a kutyánk, mert ez után megtartják az egy éves vedlési ciklusokat, mindezt időjárástól függetlenül, akár januárban is képesek vedleni. 
Ez alól a szülő szuka kivétel, akinek a szülés miatt borul az éves ciklusa, ő ha csak egyszer szül, akkor átáll az új vedlési időszakra, ha tenyésztésben marad, akkor betartja a szülés utáni generál vedlést, ami a kölykök 3 hónapos kora körül kezdődik és nemcsak az aljszőr eldobásából áll, hanem a fedőszőréből is, és mindezt egyszerre. Így szabadul meg az "alomszagú" ruhájától, és vetkőzik "bikinire".

A szőr ápolása

Először is, NEM KELL a sheltiet fürdetni, nem igényli a szőre, miután öntisztuló, így a ráragadt sár, kosz lepereg róla. Ha nem jellemző, hogy napi rendszerességgel poros helyen játszik, hempereg, akkor a szőre mindig tiszta és a fehér részek fehérek maradnak. Ha mégis ilyen előfordul, akkor esetleg elszürkülhet a szőre, de ezt meg a vedlések alkalmával eldobja, és frissre cseréli. Ha mégis fürdetéshez folyamodunk (és nem a lakásban tartott kutyákról beszélek persze) akkor vedlés után, mikor nincs aljszőre, akkor esetleg meg lehet fürdetni, ilyenkor gyorsan megszárad.

 

Kölyök kutya ápolása

A szőr ápolását már kis korban ajánlatos elkezdeni, hogy a kicsi hozzászokjon ahhoz, hogy nyugton kell maradnia, míg a gazdi megfésülgeti. Ezt eleinte játékos formában, hisz a kölyök szőr nem igényel nagy ápolási munkát. Tegyük a kölyköt fel egy magasabb helyre, például asztalra. Így nekünk is kényelmesebb, na meg ő se próbál elrohanni annyira (illetve úgyis meg kell szoknia, mert a bírálatok sokszor asztalon is zajlanak). Fogjunk egy puha kefét, és próbáljuk a kicsi szőrét átfésülni. Persze eleinte a kicsi mindent ki fog próbálni, hogy megússza, a gazdi legyen határozott, pár perc alatt megvan. Ilyenkor még nem kell alaposan, mert nincs is akkora szőr. Utána kapjon a pici valami jutalom falatot, vagy tegyük le és játszunk vele egyet, így jó emlékei  maradnak.
Ha már jól tűri ezt a rövidke akciót, megpróbálhatjuk elfektetni, és úgy átfésülni. Ez persze elsőre nem fog sikerülni, de ne keseredjünk el. Eleinte a keféig se fogunk eljutni, máris pattan fel. Így próbáljuk eleinte simogatással fekve tartani, ha sikerül, akár egy húzásnyi is felugrás nélkül, máris jöhet a játék, vagy jutalom falat.
Mire eljutunk odáig, hogy a kicsi stabilan fekszik az asztalon, már nem is annyira kicsi kutyáról beszélünk, aki már valószínűleg lecserélte pelyhes babaszőrét, és növeszti az első fedőszőreit. Innentől kezdve már komolyabban kell fésülgetni, bár a felnőtt szőr is könnyen kezelhető.

 

A felnőtt kutya ápolása

Felnőtt korában körülbelül 2-3 heti fésülés elegendő a szőrének, kivéve a vedlés időszaka.
A szőr nem filcesedő hajlamú, KIVÉVE a fülek és a hónalj mögött. Ezekre a részekre akár hetente is rá lehet  nézni egy fésűvel áthúzni, és a gond máris letudva. A kutya szőrét alaposan úgy tudjuk átfésülni, kefélni, ha a szőrnövekedéssel ellentétes irányban fésüljük. Ezzel bejuthatunk a szőr tövéhez is, és így ott is alapos munkát tudunk végezni.
A kutya fejénél érdemes kezdeni a fésülést.
Elfektetjük a kutyát az asztalon, majd egy fésűvel a fül mögött átfésüljük. Utána kefével elkezdjük csíkonként átfésülgetni, és haladunk hátrafelé. Az első láb zászlóit is kefével fésüljük, majd a hónaljat is elég azzal, ha kicsi filcet mégis találunk, akkor fésűvel bontsuk ki. A hátsó lábak közötti részre elég kényesek szoktak lenni, fiúk lányok egyaránt. Lányoknál kevesebb a gond, hisz a szoknyarész elég tiszta marad náluk, ritka az a szuka aki pisilés közben nem guggol le annyira, hogy a szőrét ne védje meg a vizesedéstől. Fiúknál előfordul, hogy összeragad a szőr, ezt nedves ronggyal áttörölve, kilazíthatjuk, majd kefével, átfésülhetjük. A herék melletti szőrt se árt néha megfésülgetni, de ezt nagyon finomat, és inkább a kefét ajánlom hozzá.
Ha mind a két oldalát sikerült átfésülni, akkor ültessük fel a kutyát, és a mellényét fésüljük át a lábaktól felfelé szintén vonalanként.
Ha ez is megvan akkor felállhat a kutyus, és a szoknyájának és a farkának essünk neki. A szoknya fésülése is a lábaktól felfelé csíkonként ajánlatos. a farok fésülése meg a farok tőtől lefelé.
Végezetül kefével frissítsük fel mind a két oldalát, és máris mehet játszani.

 

Vedlés

A vedlési időszakban csak annyival változik a fésülés, hogy ki kell szedni a kivedlett szőrt. Könnyű dolgunk akkor van, ha az aljszőrzet már elvált a bőrtől. Ilyenkor fogunk egy fésűt, és fésűvel kiszedjük a szőrt. Előfordulhat, hogy a fedőszőrök összegubancolódnak ilyenkor,
úgyhogy óvatosan dolgozzunk. Ha még nem vált el teljesen a bőrtől a szőr, akkor csak maradjunk a kefénél, és szedjük ki ami kijön.


Teodor kutyánk vedlés után és teljes szőrben.

 

Lakásban tartott kutyák

A lakásban tartott kutyák esetében is a fent leírtak a mérvadók. Azért megemlítem, hogy egy lakásban tartott sheltienél sosem lesz annyira nagy szőre, mint az udvaron tartottnál, viszont egyenletesebb a szőr mennyisége. Sosem vedlik drasztikusan sem.
Vedlési időszaka kitolódik, így esetenként hosszabb távon enyhébben folytatja le.
Ha nem muszáj őket se fürdessük, bár ezek a kutyák jobban együtt élnek az emberrel. Télen viszont a napi sétákból hazajövet, mossuk le lábukról hasukról a havas, sós levet, mert ez kimarhatja a bőrüket.
 

Kiállítás

Fésülés terén ugyanaz a felkészítés, mint a fent leírtak. Csak kiállításon használunk egyéb dolgokat is, hogy a kutyát szebbé tegyük. A felkészítés a kiállítást megelőző nap kezdődik (addig is ajánlatos rendben tartani az eb szőrét, hogy akkor minél kevesebb dolgunk legyen), és másnap a kiállítás helyszínén folytatódik. Ilyenkor javasolt egy alapos fürdetés először egy mélytisztító samponnal, majd egy dúsító hatásúval, ez megtolja egy kicsit a szőr tövét, hogy könnyebb legyen az utómunka. Majd következik egy alapos szárítás, én ezt két lépcsőben végzem, először nedvesre szárítom száliránnyal ellentétesen, ekkor szoktam beledolgozni egy volumenizáló habot, majd ezzel alaposan teljesen szárazra fújom egy fésű segítségével.

Víz egy spicniben: Nagyon hasznos segítőtárs, minden esetben egy volumen növelő kondicionáló van benne bekeverve. Ezt a kiállításon használjuk, miközben átfésüljük a kutyát, a kefével kialakított vonalak tövét fújjuk meg éppen hogy csak, szélesszögű szórásra állított fújókával. Ezzel a szőrnek adunk egy tartást, ami feldobja dúsítja.
Hintőpor/szárazsampon: abban az esetben használom, ha valamiért kicsit koszos lett a lába, vagy útközben hányt és olyan lett a szőre is. Egészen a tőtől dolgozom be így van egy kevén volumen növelő hatása is, a fehérítés mellett..
Volumenizáló spray: azért szeretem mert a legtöbbnek a dúsítás mellett van egy olyan hatása is, ami egy kis fényt kölcsönöz és mégsem puhítja el a Sheltie szőrét. Leginkább olyankor van rá szükség ha a kutya vedlésben van, vagy el is dobta az aljszőrét.
hajlakk: jó ha van nálunk, de vigyázni is kell vele. Csarnokos kiállításokon szőnyegen futáshoz, a tappancsra szoktam fújni, így nem csúszik el sem futás közben és helyén marad a lába állásban is. Szőrre akkor használom, ha nagyon kopasz a kutyám. Viszont a kiállítás után le kell mosni!

Lábak
Nem igényel komolyabb munkát, de érdemes erre is egy kis figyelmet fordítnani. Egy sima ollóval a mancsokat óvatosan körbe kell vágni, a felső szőrt sorfésűvel fésüljük vissza és ívben vágjuk le (ettől helyes kissé kerek mancsformát kap), illetve a talppárnák közül is érdemes kiritkítani a szőrt (ez a hétköznapokban is hasznos lehet). A hátsó láb zászlóit is érdemes lehet egy kicsit megnyírni. Szintén sorfésűvel állítsuk merőlegesen a csánkra a szálakat és igazítsuk kb egyenletesre a szálakat. Eleinte ezt bízzuk egy olyan emberre aki csinánált már ilyet, mert könnyű elrontani és ronthat az összképen.


Képek forrása: Marvithall kennel (marvithall.ru)

Fülek
A fül mögötti szőrt csak ritkító ollóval szoktam kicsit nyírni, úgy hogy felfésülöm kefével a szőrt és ami nagyon kiáll vagy kilóg azt a többihez igazítom. Csak annyira nyúlok hozzá, hogy a fülei jó látszódjanak, ne vesszenek el a hatalmas bundában.


Képek forrása: Marvithall kennel (marvithall.ru)

Én általában otthonra is úgy kozmetikázom a kutyáimat mintha kiállításra mennének, félévente kb (főleg ha vedlenek) megfürdetem őket és alaposan átszárítom a bundájukat (így könnyebben ki jön a vedlős szőr is). Így az a tipikus "kutya szag" sem érezhető.

 

Ha mégis befilcesedtünk

Legdrasztikusabb de legegyszerűbb megoldásnak az tűnhet, hogy ollóval kivágjuk. Viszont ekkor a filc helyén egy lyuk marad, amit kiállításokon nehéz elrejteni. Inkább a lassabb inkább türelem játékot ajánlom, fésűvel szépen kibontogatni. Lehet egyszerre  nem is fogjuk bírni, mert kutyánk türelme elfogy. Ne essünk kétségbe, hagyjuk, és pár óra múlva essünk neki újból. Minimálisan be tudunk segíteni ollóval is. Ebben az esetben, a filc tövét próbáljuk átszúrni, és az ollóval kifelé belevágni. De vigyázzunk, nehogy a bőrt felsértsük.
A filc fésűvel való kibontása: A filc széléről kezdjük a hadműveletet, és próbáljunk egy darabkát leválasztani a nagyobb csomagból, ha ez sikerült, akkor ezt a kicsit boncolgassuk, míg szálára nem bomlik. Ezzel a technikával egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy már el is fogyott a filc. Sok szőr fog így is kijönni. De nem marad lyuk a helyén. Viszont most szólok, hogy nehéz és fáradtságos munka, inkább előzzük meg, heti-kétheti átfésüléssel, ami csak 1-1 percet vesz igénybe.

Forrás, alap: Kakas Tímea Sheltie.hu - Kiegészítések: Takács Ancsus