Feeding / Táplálás

Kutyáinkat a B.A.R.F. elvei alapján etetjük. Személyes tapasztalaim győztek meg arról, hogy nincs jobb módja a helyes táplálásnak, mint a megfelelően összeállított B.A.R.F. étrend. Az elején nagyon féltem elkezdeni, legnagyobb félelmem a csont volt, meg az, hogy kistestű kutya mit kezd vele. Végül rájöttem: ugyazt, mint a nagy, megrágja és lenyeli. :) Nagyjából egy hónap után szemmel látható volt a változás, a kutyáim soha nem látott szőrt növesztettek, jobb minőségű és dúsabb bundát, mint előtte soha. Az izomzatuk jól tapintható és kőkemény lett (megfelelő mozgatás mellett persze). Meg persze az állatorvos se sokat látott minket azóta.

Szépen időről-időre vezettem be hol új féle húsokat, hol pedig különböző kiegészítőket. Csirke, pulyka, halak, marha, bárány, nyúl, zöldpacal, zöldkagyló, spirulina, csipkebogyó, lazacolaj, Em-Bio, kókuszolaj, virágpor, almaecet, fürjtojás, tyúktojás.

 

Előtte-utána:


Cathy (2,5 és 4 évesen)


Dudu (7 hónaposan és közel 3 évesen), mivel vele egészen fiatal korban kezdtük, így az ő fotóin nem olyan látványos a változás.

 

 
Mivel még én is csak tanulom az elveket és a "szabályokat", így itt van néhány cikk ízelítőnek:
 

Ne főzzünk? Adjuk nyersen?

A BARF (Biologically Appropriate Raw Food vagy Bones And Raw Food, vagy Bones and Raw Flesh rövidítése) vagy Raw Diet étrend elterjedése egyfajta tiltakozásként, a száraztápok elleni fellépésként indult Ausztráliában és az USA-ban. Egyre több kutyatulajdonosnak kellett ugyanis szembesülnie kedvencének emésztési problémáival, gyulladásos bélbetegségével, állandósult hasmenésével, fogkövességével, melyek hátterében sokszor egyértelműen azonosítható a gabona allergia, és a rágás hiánya.

A BARF, vagyis nyers koszt lényege, a különféle nyers csontos hús – lehetőleg egészben, vagy nagyobb darabokban történő etetése zöldséggel, gyümölccsel kiegészítve. A BARF étrendben nem szerepel gabona, vagy semmilyen ebből készült étel (tehát tészta sem). A hús legtöbbször csirke, de tetszés szerint lehet bárány, marha, vadhús, kacsa, nyúl, sertés, hal. A mozgalommá terebélyesedett étrend Dr. Ian Billinghurst nevéhez köthető, aki Juliette de Bairacli Levy, ausztrál „füvesasszony” 1930-ban, a kisállatok holisztikus táplálásáról írt könyveit alapul véve 1993-ban publikált e témában először. A BARF egyik alaptétele, hogy a kutyák emésztőrendszere nehezen küzd meg a gabonafélék emésztésével; míg a farkasok, vagy a vadkutyák természetes étrendjében a hús mellett szerepel némi zöld, vagy gyümölcs, a gabonaféléket nem keresik. A kutyák emésztőrendszere az ehhez szükséges enzimek hiányában nem is képes megemészteni a gabonákat. A száraztápok emellett a fogra ragadva ideális körülményeket teremtenek a fogkövességet, ínygyulladást okozó baktériumok megtelepedésének és szaporodásának. A BARF étrend bevezetésének tapasztalatairól a kutyatartók levelezőlistákon, fórumokon osztják meg egymással, és az érdeklődőkkel tapasztalataikat.

A legjellemzőbb változások között említették:

 
 • A kutyának nincs „kutyaszaga”.
 • A csontos, porcos, nagyobb húsdarabok rágása, tépése természetes fogkefeként is funkcionál, erősíti az állkapocs, a nyak és a váll izmait.
 • A rágással eltöltött idő alatt a gyomor felkészül a táplálék megemésztésére, az emésztőnedvek termelődésére.
 • Kevesebb, szilárdabb széklet.
 • Csökkenő állatorvosi költségek.
 • A nyers étrend olcsóbb, mint a konzerv, vagy táp.
 • A kölykök fejlődése kiegyensúlyozottabb, egyenletesebb, a nyers étrend mellett nem jelentkezik a csontokat, izületeket megterhelő gyors növekedés.
 • A nyers koszttal megakadályozhatjuk, hogy a kutya habzsolja az ételt, vagy fuldokoljon tőle. Ha rágnia kell, lassabban fog enni.
 • A korábban enervált, lustább mozgású kutyák „életre kelését”, a korábbinál sokkal mozgékonyabbak, energikusabbak lesznek.
 • Megszűnnek az allergiás tünetek.
 • Jelentősen csökkennek, vagy megszűnnek az izületi gyulladások, fájdalmak.
 • A kutya jól tartja a normál súlyát.
 • Megszűnik a kellemetlen kutyaszag.
 • Hosszabb életűek lesznek.
 • A szukák jobban viselik a vemhességet.

Ellenzői szerint a nyers húsban lévő baktériumok megbetegítik a kutyát, ám a hívek szerint ez nem reális veszély, hisz baktériumok mindenütt vannak. A kutya erős immunrendszerrel rendelkezik, és mindenfajta baktérium elpusztítására képes, ezért az egészséges nyers hús a kutyának nem árt. Salmonella, E-coli, stb. valóban előfordulhat a nyers húsban, de ugyan úgy megtalálhatók a hűtőszekrényben, a mosogatóban, padlón, a kertben, az autón, vagy a parkban. Ellenérvként szerepel a csontok okozta fogtörés, bélelzáródás, bélperforáció, gasztroenteritis, a hívek szerint ezek azonban ritkábban jelentkeznek, mint a fogkövesedés és annak következményei, és az éles, szilánkos törés inkább a főtt csontokra jellemző.

Forrás: http://kutyakonyha.blogspot.hu/2011/02/ne-fozzunk-adjuk-nyersen.html

 

Bafrshop.hu - A B.A.R.F.-ról

 

Néhány menü, a sajátjainkból: