Character / Karakter

Feltöltés alatt!
 

Hogy milyen is egy Sheltie? Rendkívül sokoldalú, szinte kaméleon. Ő az a kutya, aki kijön a Nagyival és a bölcsissel is, aki terel és terápiás foglalkozáson asszisztál, agility, dog dancing vagy obedience versenyt nyer, de simán elalszik egy félnapot hanyatt a kanapén.
Eddigi tapasztalataim szerint bármire alkalmas, amihez elég tehetsége és kedve van.
Elég szenzitív kutyák, ezért jobban viselik a kevésbé hullámzó kedélyállapotú embereket (bár jómagam vagyok az élő példa rá, hogy jól kijönnek a lököttekkel is). Szóval csak rá kell érezni mihez is van érzéke a Sheltienknek.
Mindenképp passzol hozzá valamilyen olyan "üzletág", amiben középpontban lehet, mert azt nagyon szeretik, sok mindent képesek és hajlandóak is megtanul (mint a legtöbb kutyánál meg kell találni a megfelelő motivációt), tehát tényleg sok-féle irányba lehet mozdulni egy Sheltievel. A leglényegesebb számára úgyis az, hogy a szeretett kétlábújával legyen.

 

Cikk a Sheltie.hu oldalról

Ezek a tulajdonságai teszik lehetővé, hogy sok irányba lehessen használni.
A sheltie egy igen agilis, mozgékony kutya, és rendkívüli intelligenciával rendelkezik, mindezek mellett hűséges, és ragaszkodó, viszont idegenekkel szemben bizalmatlan lehet. Alkalmazkodó képessége kiváló, így neki mindig az a jó, ami a gazdának is. Ha kell elfekszik a szék alatt míg a gazda dolgozik, de ha kell, pörög, forog, ugrál, és produkálja magát, bemutatva gyorsaságát, hajlékonyságát. Szívesen játszik ölebet, de fantasztikus hévvel mozog a birkák között, és az agility pályán is. Magas intelligenciája miatt a tanítása könnyű, sőt sokszor úgy tanul, hogy nem tanítják, csak figyel és okosodik. Embertől és más kutyáktól is képes tanulni. Viszont ha valamit nem akar megcsinálni, ugyanezzel az intelligenciával játssza ki a gazdit.
Hazánkban elsősorban családi kutyának veszik, de egyre több sheltie kerül agility pálya közelébe, ahol bemutathatja fantasztikus gyorsaságát is. Miután terelő ösztöneit is megtartotta, ezért a birkáktól se riad vissza ha azzal találkozik, és egyáltalán nem zavarja a méret különbség, magabiztosan a maga shelties módján fantasztikusan elirányítgatja őket. Külföldön viszont használják kereső kutyának, és terápiás kutyának is. Ez utóbbi kezd hazánkban is hódítani szerencsére. Erre rendkívüli emberszeretete teszi alkalmassá.
A sheltie családi kutya. Nem kivételez a családban senkivel, mindenkit egyformán szeret, és mindenkinek szót fogad. Gyerekekkel szemben türelmes, barátságos, és hagyja magát nyúzni, dögönyözni. Ha idegen jön a házba, azt maximum megugatja, nem támad, nem harcias, ha nem szimpatikus neki, elvonul és nem hagyja, hogy az idegen megérintse. Nem harci kutya, nem harap. Nem is jó házőrző, de kiváló jelző kutya, éber, jó fülű, mindig tettre kész.

Kis mérete és alkalmazkodó képessége miatt (33-39 cm) lakásban is könnyedén tartható. Viszont ugatásra hajlamos, miután ezzel kereste régen a kenyerét. De sose ugat ok nélkül, kizárólag akkor, ha valamire fel akarja hívni a gazda figyelmét.Mérete nem akadályozza meg abban, hogy teljes értékű kutyának érezze magát, így nem fél a nagyméretű kutyáktól sem. Szerencsére a többi kutya derűsen figyeli őket, mikor bemutatkoznak, valahonnan tudják, hogy ez a kicsi szőrgolyó nem okoz kárt senkiben, még ha pattog és esetleg kötözködik is velük. Minden lépésükben, tettükben megnyilvánul a juhászkutya, mind játékban, mind munkában egyaránt.

Forrás: Kakas Tímea Sheltie.hu