How we choose a puppy? / Hogyan válasszunk kiskutyát?

Eldöntöttük a fajtát, meg van a tenyésztő és a párosítás is, megszülettek a kiskutyák. A tenyésztők általában leghamarabb 6 hetes kor után engedik megnézni a kölyköket, addig is maradnak a képek és amit tenyésztő mond a kicsikről. Mindenképp mondjuk el a tenyésztőnek mik a céljaink jövendő kutyánkkal, ő mindent tud a kölykökről, velük él és lélegzik, figyeli a mozdulataikat, ismeri a képességeiket és a gyengeségeiket is. Hallgassunk rá és a megérzéseinkre is.

Amikor eljön az ideje, hogy személyesen is megismerkedjünk az alommal, amiben ott növekszik a mi lehetséges társunk is, elég sok dologra kell figyelnünk. Például ahogy a kölyök ránk, azaz idegenekre reagál, a kiegyensúlyozott kölykök tartózkodók lehetnek, de soha sem látható rajtuk valódi félelem (ha sarokban rettegve kuporgó kölyköt/kölyköket látunk ott valami nem stimmel!). Egy idő után, ahogy oldódnak a kicsikék érdemes megfigyelni, ahogy az alom játszani kezd, ki-kivel-hogyan. Ha lehet figyeljük meg a lehetségesként kiválasztott kölyköt vagy kölyköket külön is a testvéreitől.

Soha ne szín alapján válasszunk kiskutyát és ne legyen meghatározó az se milyen jegyek vannak a kölykön, pl. cuki orrfolt. Az a foltocska nem fog kárpótolni, amikor nem tudunk később együtt élni a kutyánkkal és gyakran, ha kicsi a folt szinte el is tűnik felnőtt korára, egyszerűen kinövi. Keressük a habitusában nekünk passzoló, magabiztos, nyitott kölyköt. Ha sportolni szeretnénk akkor mindenképpen az alom legaktívabbja lesz a jó választás, munkára (terelni) pedig egy kicsit erőszakosabb féle, terápiás munkára a legközvetlenebb, legkedvesebb, legnyugodtabb az össze közül, családi kutyának a gyerekek melle az arany középút a legjobb, aki kiengyensúlyozott, játékos, aktív, de tudja mikor elég. Újra csak hangsúlyozni tudom hallgassunk a tenyésztőre és a megérzéseinkre, akkor nem nyúlhatunk mellé.


Silver Dream "M" alom, 2009. júniusában

Ha jó tenyésztőt (úgy értem Tenyésztőt) választottunk akkor elhozatalkor, ez törvényileg 8 hetes kor, a kiskutyánk rendelkezik már 2 oltással legalább 3x féreghajtva is volt már, Chipje is van. Szerződést köt velünk a tenyésztő, hiszen fontos neki, hogy jó helye legyen a kicsinek. Ez a szerződés több dologra is kitérhet, pl. hogy a későbbiekben is szeretne értesülni a kutyával történő dolgokról e-mailben, vagy telefonon, esetleg személyes talűlkozás által, vagy ha netán úgy adódna, hogy a család nem tudja tovább tartani a kutyát a tenyésztőnek elővásárlási joga van, esetleg egyből hozzá kerül vssza. Ezt is tenyésztője válogatja.

A tenyésztő továbbá ellát minket egy kezdő csomaggal is. Ebben általában található pár napra/egy hétre elegendő eledel, egy tálka, játék, egy rongy vagy törölköző amin ott van az alom szaga, esetleg póráz-nyakörv. Egy mappában sokszor találunk jó tanácsokat, leírást a fajtáról, esetleg fotókat a kiskutyánkról, illetve a papírjait (törzskönyv, útlevél, szerződés, stb)