How we choose a puppy? / Hogyan válasszunk kiskutyát?

Az első kutyánkat nem tenyésztési célokkal, de megfontolt úgymond "egy almos tenyésztőtől" választottuk. Azokat hívom így, akik ugyan csak egyszer szeretnének almot, mégis ugyanúgy cselekszenek, mint a Tenyésztők, azaz a gondosan, jó vonalból vett, szűrt és egészsgéges szukájukhoz a legmegfelelőbb vonalú, szűrt és egészséges, jó típusú kant választják. A kölyköket nagy gonddal nevelik, tudatosan, majd amennyire tehetik nyomon követik később a kicsiket. Hát Aidánk egy ilyen helyről érkezett, majd később az apja tenyésztőjéről kiderült nem csak Colliekkal, hanem Sheltiekkel is foglalkozik. Így szinte egyenes út vezetett hozzá, amikor Sheltiet szerettünk volna.

Azóta sem gondolom másképp, hogy ha az ember kiskutyát szeretne, egy társat az elkövetkezendő, hosszú évekre, akkor alaposan, megfontoltan kell tennie. Ugyan így tesz, amikor mobiltelefont vásárol (ugye a garancia, meg hogy igazolt helyről eredetit), vagy csak beenged valakit az otthonába (egy ismeretlen, csavargó, piást senki sem lát szívesen). Mostanában belelátok kicsit több oldalról is, belülről tenyésztőként és újdonsült gazdiként, illetve kívülállóként, azt is amikor valaki hirtelen, "mostazonnal" vesz kutyát és mikor valaki utána néz, vár és tökéletes társat kap.

Tenyésztőként igyekszem a leginkább összepasszoló kant választani a szukám mellé, elvégezni az összes kötelező és/vagy általam fontosnak vélt szűrést (csípő, térd, gyógyszerérzékenység, szem), fontos továbbá a karakter és a képességek is. Hasonlóan fontos, de számomra egyáltalán nem mérvadó, a kiállítási eredmények mennyisége és milyensége, nagyon örülök, ha szép eredményekkel rendelkezik és más is elismeri a szépségét, de az igazság az, hogy manapság szinte bárki Champion lehet, ha van elég kitartása hozzá.